lauantai 6. elokuuta 2011

LASIN TAKANA LIETTUA - DAY TWO TO THREE

Minun tapani suunnitella reittejä on aika hmmm... väljä. Lomalla ei ole tavoitteita, ja näin ollen arvostan reitilläni enemmän sateettomuutta kuin kilometritehtailua. Siitä syystä en ajanutkaan toisena ajopäivänäni tukka suorana Puolaan, vaan etenin ensin rauhallisemmin Siauliaihin, josta olin kotijoukoilta saanut hyvän vinkin: ristikukkula.

Risti poikineen.
Yllätyksekseni löysin Riikasta ulos kuin tyhjää vaan. Googlemapsiin tekemässäni koereitissä olin ihmetellyt parin risteyksen muotoa, mutta U-käännökset ja vempautukset opin ymmärtämään kun ne tulivat kohdalle. Navigaattoria en käyttänyt (pohjoismaiden kartat eivät palvele Latviassa ja Liettuassa), mutta olin ostanut halpiskirjakaupasta Baltian maan jättikartan, joka oli hyvänä tukena reitin suunnittelussa.

Liettuassa Ristikukkula sijaitsee noin 15 km Siauliain keskustasta pohjoiseen keskellä peltoa. Tiekyltit eivät ole kovin informatiivisia näin muun maalaiselle, mutta minä olin painanut mieleeni sanat Si-Auli-Ai ja Kryzius ja Kalnas. Ajattelin että joku niistä toimisi ja niin tekikin. Se oli hieno paikka! Sinne mentäessä vasemmalla on maksullinen pysäköinti, mutta ei sinne moni mennyt. Siellä olisi ollut matkamuistoja. Minä parkkeerasin tien varteen muiden joukkoon. Ei kaikkia kylttejä tartte ymmärtää.

Ristikukkulalla on satatuhatta ristiä - ehkä - faktat löydätte varmaan itsekin googlettamalla netistä. Kannattaa hakea. Paljon isompi paikka kuin kuvittelin. Olin siellä lauantaipäivänä, jolloin mm. hääseurueet kävivät kartuttamassa ristimäärää omilla risteillään, joilla haettiin siunausta tuleville vuosille.

Kukkulavierailun jälkeen ajoin kaupungin keskustaan ja muistin miksi Liettua on niiiiiin kiva paikka. Broilerfile ranskalaisilla ja runsaalla salaatilla siistissä terassiravintolassa ja ruokajuomana kivennäisvesi - - se maksoi noin viisi euroa!! Lisäksi ilmaisia WLAN-yhteyksiä oli kaikkialla. Baareissa, ravintoloissa, hotelleissa, huoltoasemilla (ei nyt ihan korpikioskeilla) jne. Älypuhelinmaailman mekaksi pitäisi nimetä Liettua!!!

Terassin WLANissa suunnittelin loppupäivän reitit. Säätutka näytti Puolan ja Kaunasin suunnalla sadetta. kostutin sormeni huulieni välissä, nostin sen pystyyn ja tunnustelin tuulen suuntaa. Niin ja vilkaisin netistä sadetutkaa vielä kerran. Otin suunnaksi lännen ja kohteeksi Klaipedan. päätin poistua samalla pääteiltä ja siirryin maalaismaisemiin. Hyvästi rekkaliikenne ja koheltavat ökyautoilijat. Matkaa Klaipedaan taitoin 20-30 kilometrin stinteissä - ja meno muuttui mukavaksi. Matkalla näin mm. kuinka hevospeli on yhä käyttökelpoinen heinähommissa.
Erämaan keidas. Sulo Vilenin salattu tytär?


Liettuassa ja Latviassa en nähnyt bensa-automaatteja oikeastaan lainkaan. Sulo Vilenejä sen sijaan oli aina siellä täällä. Ainakin päiväsaikaan viinaa ja bensaa sai riittävästi kun oli valppaana. Bensa luonnollisesti paljon halvempaa kuin Suomessa. Niin ja viina kai kanssa. Tankkauspaikat ovat kuitenkin joskus harvassa kun Vespan toimintasäde on kuitenkin aika vaatimaton. Bensavalo paloi reissussani kerran, ja sekin vähän pelästytti.

Meripäivien ainoa paatti?
Illaksi ehdin Klaipedaan. Siellä oli Sea Festival, jonka olemassa olosta hotellini venäläinen emäntä ei muka tiennyt mitään. Hotelli oli sellainen hieman epäsiisti ja hinta 55 euron luokkaa, jolloin telttaa en siis käytä. Vaikka kunto olikin välttävä - "hotellilla". Sea festivalissa oli yli 100 000 vierasta, ja koska ilmapiiri oli mukava niin päätin jäädä sinne kahdeksi päiväksi. Toisen yön nukuin neljän tähden hotellissa, joka maksoi kolme euroa enemmän. Siellä oli myös vartioitu parkkitalo Vespalle. Välipäivänä kävin läheisessä luonnonpuistosaaressa uimassa ja syömässä hyvin. Ilma oli kaunis ja ilmapiiri leppoisa. Englantia puhuivat baareissa ja hotelleissa ja ravintoloissa - mutta vain työntekijät. Tavallinen kansa puhuu sikäläistä kieltä tahi venäjää.

Illalla olin muuten yhdessä jazzbaarissa. Pääsin saatillekin. Yksi mummu oli tullut katsomaan kun poika tai pojanpoika oli siellä soittamassa. 101-vuotiaan jalat väsyivät niin talutin sen kotia kohti ....


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti