maanantai 8. elokuuta 2011

KATTO PÄÄN PÄÄLLE - DAY FIVE

Vuoden 2011 Baltian kierroksellani viivyin eniten Liettuassa. Se oli hinnaltaan halvin. Myös majapaikan etsinnässä Liettua osoittautui ainakin tällä reissulla kaikkein helpoimmaksi.

Ensimmäisenä päivänä olin ajanut Viron läpi Riikaan. Ilma oli hmm... kostea, ja halusin sisätiloihin nukkumaan. Yleensäkin majoitun hotellissa/motellissa/hostellissa/vierasmajassa tms kun olen tien päällä ja teltta tarvikkeineen on mukana vain varalla. Riikassa vanhan kaupungin liepeillä oli useita majoitusvaihtoehtoja, mutta suuri osa oli jo täynnä klo 17 aikoihin. hintataso suuressa kaupungissa ei myöskään ollut mikään erityisen halpa: useimmat single roomit olivat 55-75 euron välillä.
Viesbutis markkeeraa hotellia. Klaipeda.

Toisena päivänä ajoin illalla Liettuan Klaipedaan, ja nettijärjestelmien ennustuksista huolimatta löysin sieltäkin melko helposti yösijan. Tämä siitä huolimatta, että kaupungissa oli samaan aikaan 100 000 vieraan pippalot. Kaksi peräkkäistä yötä kertoo paljon hintavaihteluista: neljän tähden hotelli oli kolme euroa kalliimpi kuin halpa, elämää nähnyt venäläishenkinen vaihtoehto. Aina kannattaa siis vertailla.

Väylä vieraskodin pihaan oli haastava.
Reissuni neljännen ja viidennen yön asuin vierasmajoissa. Liettuassa en ollut selvittänyt etukäteen tarjontaa, mutta Joniskis nimisessä pikkukaupungissa oli selkeä opaste tien poskessa, ja sieltä se unipaikka löytyi. Viidennen yön majoituksen soitin ennakkoon Viron Viljandista. Sekin oli vierasmaja ja tasoltaan vielä liettualaistakin parempi. Ainoa ongelma sen kohdalla tuli sitoutumisessa, koska yli sadan kilometrin harhaanajon jälkeen olisin ehkä voinut yöpyä vähän lähempänäkin. Kaikessa on siis puolensa: ennalta varattu on varma, mutta myöhään päätetyssä on oma vapautensa.

Vespaa ei mielellään jätä yöksi kadulle. Kysyn siksi aina paikkaa myös ajopelille. Riikassa se oli alkupuheiden mukaan maksullinen, mutta lopulta jotenkin järjestyi ilmainen "safe place" hotellin sisäpihalta. Klaipedassa löytyi myös turvallinen paikka hotellinhenkilökunnan valvovien silmien alta. Venäläishenkisen hotellin henkilökunta kyllä nukkui aulan sohvalla, kun tulin myöhään kyliltä... Minulla on Vespassani kuitenkin hälytin ja levyjarrulukko. Ja vakuutus :)
Vespa herättää hyvää tuulta, ja sille tuntuu löytyvän helpommin yöpaikka kuin moottoripyörälle. Joniskisin vieraskodin puutarhasta poistettiin kukat ja pyykit ja pyykkitelineet. Portti aukaistiin ja menopelini opastettiin kapeaa kujaa pitkin takapihalle. Olin otettu.
Joniskis ja kaupan kalatiski. Tuore karppi tarjouksessa.
Sama ennakkoluulottomuus hinnoissa pätee myös ruokapaikan valinnassa. Terassit ovat kesällä viihtyisiä ja niissä ruoka on hyvää. hinta on ehkä kolmannes Suomen hinnoista. Silti aina kannattaa käväistä myös katsomassa mitä kaupoissa on tarjolla. Ja voihan sieltä ostaa evästä itselleen illaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti